keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Pecanpähkinä-kinuskikakku



Nonniin tässä olisi tämmöinen kakku joka tuhoaa makeannälän! Pecan pähkinät on mun suosikkipähkinöitä.. ainiin.. mä tykkään kaikista pähkinöistä :D Tässä kakussa pähkinät on pohjassa, ja jos allergian vuoksi niitä ei voi syödä, niin toki ne voi jättää pois.

Kakku riittää 20 hengelle.

Ainekset kakkupohjaan:

100 g pecan pähkinöitä (koristeeksi voi jättää vielä sitten parikymmentä grammaa.) 
150 g voita
270 g sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
250 g vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
0,5 tl suolaa
1,5 dl maitoa

Ainekset voikreemikuorrutteeseen:

280g munanvalkuaista (tarvitset n. 10 munaa) 
330g fariinisokeria 
ripaus suolaa
680 g voita kuutioituna
1 rkl kanelia
2 tl vaniljasokeria

Kinuski;

2 dl vispikermaa
70 g fariinisokeria
30 g siirappia





Okei ja sitten hommiin;

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. 
Ota esiin kaksi 20 cm vuokaa ja voitele ja korppujauhota ne. 
Vatkaa voita ja sokeria yhdessä n. 5 minuuttia. 
Laita munat sekaan yksitellen välillä vispaten.

Laita kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään. (ei pähkinöitä)
Sekoita maito ja jauhot vuorotellen osissa voiseokseen ja vispaa välillä.
Kääntele joukkoon 100 g pähkinöitä.

Jaa taikina kahteen vuokaasi silmämääräisesti ja laita uuniin 25 minuutiksi. Älä paista varmuudenvuoksi pitempään! 

Anna pohjien jäähtyä kokonaan ja leikkaa sitten kummatkin pohjat kahteen osaan, jolloin saat 4 kerrosta. 

Kuorrute:

Noniin sitten tämä osuus, jossa kaikki voi mennä plörinäksi. Kaikki painot on grammoina jotta niin ei kävisi. 
Laita valkuaiset, sokeri ja suola isoon metalliseen kulhoon. (kulhon pitäsi olla niin iso että valkuaiset vievät tilaa vain vajaan kolmasosan ) Jos omistat leivontakoneen jossa on metallinen kulho, käytä sitä! Laita laakeaan isoon kattilaan vettä ja lämmitä vesi kunnes kiehuu. Vispaa kuuman veden päällä munanvalkuaisseosta taukoamatta kunnes lämpömittari kertoo sen olevan 70 asteista. Älä laita kulhoa veteen koska muuten saat syöttää munamössön ukolle aamupalakokkelina...hyvin makeana sellaisena! 
Kun lämpötila on saavutettu nosta pois vesihauteen päältä ja aloita vispaamaan tehokkaasti n 8 minuutin ajan. Eli jos käytit sitä koneen kulhoa niin käytä tässä vaiheessa tietenkin sitä konetta.. se helpottaa kun pystyt käyttämään kumpaakin kättä ja kone vispaa tehokkaasti jotta ei kuorrute erottuisi. Seoksen pitäisi sillä aikaa jäähtyä, koossaan triplaantua ja tulla paksuksi ja kiiltäväksi marengiksi.
 Kun valkuaisvaahto pysyy kulhossa ja kauniit kuviot jää vispatessa, niin ollaan valmiita seuraavaan vaiheeseen. 
Varmista että vaahto ei ole kuumaa. Kädenlämmintä saa olla. Jos on kuumaa, niin jatka vatkaamista. 
Jatka vispaamista ja tiputa voita seokseen kuutio kerrallaan ja vispaa kunnes se on muovautunut mukaan seokseen. Pala kerrallaan tiputtelet voita, ja vispaat. Älä hosu. 
Koko homma näyttää vähän kamalalta jonkin aikaa mutta se tasaantuu vispatessa. Vispaa kunnes seos on tasaista. 

Kinuski:

Laita ainekset kattilaan ja anna muhia keskilämmöllä kunnes näyttää kinuskilta.. ruskealta ja hieman paksuuntuneelta.. Ota huomioon että seos paksuuntuu kun jäähtyy, joten älä anna olla liedellä liian pitkään. 
Anna jäähtyä.

kakku kasaan:
Laita kunkin kerroksen väliin ensin kuorrutetta ja lusikoi kinuskia. Sillai että riittää kolmeen väliin-
Kun välit on täytetty ja viimeinenkin kerros on päällä, niin laita kuorrutetta sivuille ja päälle. Voit joko lastalla vain tasotella kuorrutteen tai pursottaa haluamallasi tavalla. 
Itsellä jälki oli hätäisen näköistä koska apuleipurini (tyttö 1 kk vanha) ei halunnut enää nukkua. 1,5 minuuttia ja valmista tuli! :D No joskus se menee äideillä näin! 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti